Business.hr

GALERIJA: Kako izgleda uništavanje 11,5 milijuna komada cigareta Marlboro

29.5.2008. 10.48

Redakcija Business.hr

Carinska uprava i tvrtka Philip Morris International danas su na riječkom odlagalištu otpada Viševcu uništili 11.560.000 komada krivotvorenih cigareta marke Marlboro, koje su zaplijenjene u riječkoj luci u listopadu 2007., u najvećoj prošlogodišnjoj zapljeni riječke Carinarnice.

Cigarete su dopremljene na odlagalište Viševac u općini Viškovo i uništene strojevima za gnječenje i usitnjavanje otpada.

Antun Sočković iz Carinarnice Rijeka kazao je da je zapljena velike količine cigareta rezultat rada Odsjeka za upravljanje rizikom, istrage i suzbijanje prijevara u riječkoj Carinarnici.

Podsjećajući na tijek akcije, rekao je da je nakon analize rizika i utvrđivanja rizičnih kontejnera u riječkoj luci bilo potvrđeno da se u kontejnerima nalazi velika količina cigareta marke Marlboro.

Zapljenom i uništenjem izbjegnute su negativne posljedice za državni proračun, hrvatsko tržište cigareta, ali i zdravlje potrošača, budući da krivotvorene cigarete nemaju stvarana jamstva kvalitete, istaknuo je Sočković.

Predsjednik podružnice PMI-a u Hrvatskoj Branislav Bibić ocijenio je da je suradnja Carinske uprave i duhanske industrije ključna za uspješnu borbu protiv ilegalne trgovine cigaretama te naglasio da će PMI u borbi protiv krijumčarenja cigareta i dalje surađivati s hrvatskom i drugim vladama i ostalim organizacijama.

Naveo je da ta tvrtka odlično surađuje s hrvatskom Carinskom upravom te da suradnja obuhvaća razmjenu informacija o ilegalnim kanalima trgovine cigaretama i obuku djelatnika carine za prepoznavanje krivotvorenih cigareta.

PMI nastoji spriječiti ilegalnu trgovinu, pa je uspostavio Odjel za integritet robne marke, čiji djelatnici pomažu carinskim i policijskim tijelima u cijelome svijetu pri lociranju, zapljeni i uništavanju krivotvorenih cigareta, pomaže utvrditi nelegalne proizvođače i podupire njihov progon, rekao je.

Bibić je naglasio da je izuzetno važno da se krivotvorene cigarete i postrojenja u kojima se proizvode unište, kako ilegalni proizvodi ne bi dospjeli do potrošača te da PMI potiče potrošače da cigarete kupuju samo na legitimnim prodajnim mjestima.

Riječ je o krivotvorenim cigaretama koje je prošle godine zaplijenila Carinarnica Rijeka, a kako je to sve skupa izgledalo, pogledajte u priloženoj fotografiji.