Business.hr

U Saboru najviše homofoba

27.4.2007. 07.51

Nada Starijaš

Predstavnici udruga istospolnih zajednica Kontra i Iskorak jutros pred Hrvatskim saborom zastupnicima dijele letke u koji upozoravaju na svoj ponižavajući položaj u društvu.

Za letke pred Saborom odlučili su se, kako je izjavila Sanja Juras iz Kontre, jer je u Saboru "najveća koncentracija homofobije i homofoba", što po njezinu mišljenju dokazuju i saborske rasprave o istospolnim zajednicama. Navela je tako primjer lanjske rasprave kada je HDZ-ova zastupnica Lucija Čikeš rekla da je "cijeli svemir heteroseksualan, počevši od muhe do slona", proglašavajući stoga istospolnost bolešću.

Letci su zapravo "mali test na homofobiju" koji je "prijeko potreban hrvatskim saborskim zastupnicima, kao i bazične informacije o ljudskim pravima istospolnih parova", naglasila je Juras. Podsjetila je da je Zakon o istospolnim zajednicama donesen još 2003. godine, ali da se od tada ljudska prava pripadnika istospolnih zajednica nisu nimalo poboljšala, upravo zbog navodne homofobije prema njima, koja je više puta, kako su utvrdili, izražena upravo u Saboru.