Business.hr

Stjuardese kreću u štrajk, Croatia Airlines ostaje na zemlji

10.2.2010. 09.51

Josip Bohutinski

Zrakoplovi Croatia Airlinesa ostat će 26. veljače prizemljeni jer su se stjuardese i stjuardi hrvatske nacionalne aviokomoanije definitivno odlučili štrajkati nezadovoljni smanjenjem plaća, naknada i prava.

Iako su u početku bili jedinstveni oko kolektivnog pregovaranja i zajedno prijetili štrajkom, sindikati koji djeluju u CA nisu to i ostali. Aviomehaničari, inženjeri i administrativno osoblje okupljeni u svoje sindikate ipak su krajem prošlog tjedna potpisali novi kolektivni ugovor i time odustali od štrajka.

Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ), pak, nije pristao na novi kolektivni ugovor kojim im se plaće smanjuju pet posto, ukidaju se regres i jubilarna nagrada, smanjuju naknada za bolovanje, godišnji odmor…Hrvoje Humek iz SKOZ-a objašnjava da nisu pristali na novi kolektivni ugovor jer uopće nije bilo pregovara o njemu nego je sindikatima samo ponuđen prijedlog Uprave.

“Neozbiljno je ponuditi novi kolektvni ugovor u četvrtka i tražiti od nas da ga potpišemo u petak”, kaže Humek, koji očekuje da će se svih 156 članova SKOZ-a odazvati štrajku, a to će dovesti do obustave prometa CA jer zrakoplovi ne smiju poletjeti bez kabinskog osoblja.

Drama među pilotima


On očekuje da će se štrajku priključiti i piloti, ali među njima se ovih dana odvija prava drama. Predsjednik Hrvatskog sindikata prometnih pilota Damir Šimunović bio je jedan od većih zagovornika štrajka dok su trajali kolektivni pregovori i neuspješno mirenje. No, prošli se tjedan se naglo predomislio i pristao na povratak kolektivnom pregovaranju iako za to nije dobio mandat svog članstva.

Iz nekoliko izvora su nam potvrdili da je Šimunović bio pod pritiskom i navodnom ucjenom Uprave Croatia Airlines zbog čega je popustio u zahtjevima pilota.

Kako su nam kazali naši izvori, Šimonović je potkraj godine imao nekoliko incidentata na svojim letovima pa je skinut s aviona, ali nakon toga ponovno vraćen. Upravo u tome vide objašnjenje Šimunovićeve popustljivosti.

Novi izbori


Šimunović je podnio ostavku na mjesto predsjednika HSSP-a, pa će na sindikalnoj skupštini u petak biti izabran novi predsjednik, a članstvo će se očitovati o novom kolektivnom ugovoru. Očekuje se da će piloti odbiti prijedlog Uprave i pridružiti se kabinskom osoblju u štrajku.

U Croatia Airlinesu odbacili su, kako navode, neutemeljene tvrdnje da je Damir Šimunović na dogovor pristao pod prijetnjom i ucjenom.

„Nikakvih prijetnji i ucjena Uprave nije bilo i neće biti. Bili smo isključivo otvoreni i iskreni prema zaposlenicima i sindikalnim predstavnicima u objašnjavanju razloga zbog kojih je naša tvrtka, poput mnogih drugih, osobito u našoj industriji, prinuđena na određeno smanjivanje primanja i materijalnih prava radnika“, tvrde u CA dodajući kako se nadaju da će postići dogovor i s preostala dva sindikata te da se štrajka neće održati. U slučaju štrajka poslovanje će, kažu, pokušati organizirati tako da ga putnici i kompanija osjete što je manje moguće.

Šimunović pak jučer nije odgovorao na naše pozive.