Koji iznos trebate?

50 € 25000 €

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Danas u 11:20
Ukupan iznos za vraćanje:

Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € na maksimalan rok do 30 dana!
Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne liste


PRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 EUR na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.021,20 EUR, uz EKS 8,90%, iznos Premije 21,20 EUR te iznos mjesečne rate 204,24 EUR (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 90 dana. Maksimalni period otplate kredita: 540 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 9,50%.
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Pozajmica vlasniku poduzeća

Pozajmica vlasniku poduzeća

Osnovati poduzeće nije nimalo lako. Osim dobre ideje i kvalitetnog kadra, treba imati dobar tajming za plasiranje na tržište te novac. Bez novca ništa ne ide, a do njega nije lako doći osobito ako nemate iskustva iza sebe. No i tu postoje razne mogućnosti koje vlasniku poduzeća omogućuju da uloži u vlastitu tvrtku. Poduzeće može uzeti pozajmicu, a novac može pozajmiti sam vlasnik iz vlastitih sredstava ili pak može posuditi željenu svotu od druge tvrtke.

Pozajmice su manji iznosi koji se posuđuju klijentima na kratak period otplate. Najveća prednost pozajmica jest ta što pozajmice mogu dati pravne i fizičke osobe. Tvrtke mogu dati pozajmice radnicima, kao i obrnuto. Fizičke osobe mogu pozajmice dati pravnim osobama i najčešće se radi o  pozajmici vlasnika poduzeća vlastitom društvu.

Što treba znati ako vlasnik daje pozajmicu vlastitom poduzeću

Ako vlasnik posuđuje novac vlastitoj tvrtki, najprije je to potrebno regulirati pravnim putem. Vlasnik kao fizička osoba i samo poduzeće kao pravna strana potpisuju ugovor kojim će regulirati prava i obaveze vezane za vraćanje pozajmice.

Nakon toga dovoljno da vlasnik poduzeća pozajmicu prebaci preko internetskog bankarstva ili uplatom gotovine u banci. Važno je samo kod uplate naznačiti da je riječ o pozajmici jer bi u suprotnom, vlasnik mogao platiti porez, osobito ako je umjesto poduzeća u pitanju obrt.

Jednako tako treba pripaziti je li ugovorom regulirana kamatna stopa po kojoj se pozajmica pozajmljuje. U osnovi vlasnik najčešće ne stavlja kamatnu stopu jer fizička osoba, odnosno vlasnik, plaća porezna na pozajmljenu svotu.

Što treba znati ako tvrtka daje pozajmicu vlasniku poduzeća

Baš kao fizička osoba, i tvrtka može dati pozajmicu vlasniku poduzeća no to se ne gleda kao privatna pozajmica novca. Ovdje u osnovi nije moguća pozajmica bez kamatne stope s time da kamatna stopa ne smije biti niža od tri posto godišnje. Riječ je o minimalnoj kamatnoj stopi kojem trgovačko društvo/pravna osoba podliježe prilikom davanja pozajmice vlasniku poduzeća koji je fizička osoba. Ako je niža, to se smatra dobiti odnosno primitkom koji vlasnik inače ne bi ostvario pa na to treba platiti porez. Stoga na takvo nešto treba pripaziti kod davanja pozajmice vlasniku poduzeća.

Ako tvrtka posuđuje direktno drugom poduzeću, tu u principu ne postoji zapreka. Novac se može posuditi i ne postoji nikakva minimalna kamatna svota koju treba zadovoljiti.

Pozajmice vlasniku poduzeća od banaka i kreditnih institucija

Osim navedenih načina pozajmljivanja, pozajmice vlasniku poduzeća daju i banke i druge kreditne ustanove koje imaju odobrenje za rad od Hrvatske narodne banke. Prije posudbe novca, potpisuje se ugovor u kojem su jasno naznačeni svi uvjeti kredita, od svote, otplatnog plana i kamatne stope.

Banke i kreditne institucije imaju posebne vrste pozajmica, zajmova i kredita koji su namijenjeni tvrtkama i obrtnicima. One daju povoljnije kamatne stope na pozajmice vlasnicima poduzeća i obrtnicima koji traže mjesto na tržištu kao i prilagođene rokove otplate.

S ciljem oživljavanja tržišta, banke surađuju s Hrvatskom obrtničkom komorom i Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak. Takva vrsta suradnje omogućuje povoljnije kratkoročne pozajmice i kredite namijenjene financiranju obrtnih sredstava te dugoročne namijenjene financiranju trajnih obrtnih sredstava. Kamatne stope tako su u prosjeku umanjene od standardne ponude, ali sve ovisi o vrsti kredita, zajma i pozajmice koju tvrtka uzima.

Pročitajte više o kreditima na našem Blogu!

Pozajmice

Pozajmice

Kredit brzi Vrijeme je najdragocjenija valuta pa ne čudi što ga svi tako pomno čuvaju. Zbog užurbanog načina života pomno biramo kako ćemo i na koga ćemo trošiti svoje slobodno vrijeme. Ono s čime se svi slažu jest da ga nitko ne želi provesti u dugim...

Brza pozajmica

Brza pozajmica

Brza pozajmica Brza pozajmica sve je popularniji način kreditiranja. Posljedica je to brzog tempa života i manjka vremena, što znači da ljudi traže načine kako bi što jednostavnije došli do novca. Kad se tome pridruži i činjenica da ne trebaju izaći iz...

Kamate na pozajmice

Kamate na pozajmice

Kamata je cijena koju onaj tko posuđuje novac plaća onome koji mu taj isti novac pozajmljuje. Drugim riječima kamata je zapravo iznos koji se plaća da bi se "unajmio" određeni iznos novca za određeni period vremena. Iznos novca koji se posuđuje zove se...

         
Ocjena: 4.6 / 5 (398 ocjena)

Home » Pozajmica vlasniku poduzeća