Koji iznos trebate?

300 kn (39,82 €) 10000 kn (1.327,23 €)

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Danas u 12:15
Ukupan iznos za vraćanje:


Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 3000 kn (
398,17 ) na maksimalan rok do 30 dana!


Prednosti za stare (postojeće korisnike):
nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne listePRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 6.000,00 kn (796,34 €) na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 6.104,40 kn (810,19 €), uz EKS 7,26%, iznos Premije 104,40 kn (13,86 €) te iznos mjesečne rate 1.220,88 kn (162,03 €) (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 15 dana. Maksimalni period otplate kredita: 365 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 7,61%, Fiksni tečaj konverzije: 1 € = 7.53450 kn
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Građani Hrvatske ukupno na štednji imaju 159,9 milijardi kuna, s time da većina štedi u stranoj valuti. Čak njih 80 posto svoj novac štedi u eurima. Devize su na tronu i ne skidaju se s njega već godinama što utječe i na kamatne stope koje banke daju na zajmove, pozajmice i kredite. Radi se naizgled o velikoj cifri no činjenica jest da je štednja pala za tri posto u odnosu na prošlu godinu, a samim time građani su prisiljeni posuđivati novac i uzimati pozajmice u situacijama koje iziskuju hitan priljev novca.

Kakva je to kamata na pozajmice fizičkim osobama?

Pozajmice karakteriziraju manje svote novca s kratkim rokom otplate. Samim time kamate na pozajmice su manje nego kamatna stopa na zajam ili kredit koji se otplaćuju tijekom duljeg razdoblja. Kamate na pozajmice su zbog kratkog roka otplate najčešće fiksne. To je ujedno jedna od prednosti uzimanja pozajmice jer se brzo otplaćuju, a samim time ostaje prostora za ponovno pozajmljivanjem.

Poslodavca obavezuje minimalna kamata na pozajmice fizičkim osobama

Građani se za pozajmicu okreću bankama, kreditnim kućama, prijateljima i samom poslodavcu. Ako radnik posuđuje novac od tvrtke, zakonski ga veže minimalna kamatna stopa. Naime, ugovorom o zajmu između poslodavca i zaposlenika mora se ugovoriti kamata od minimalno 3 posto godišnje. Povoljnija kamata na pozajmice fizičkim osobama odnosno ako je niža od propisanih 3 posto, smatra se pogodnošću koju poslodavac omogućuje svojem zaposleniku i na to se plaća porez.

Koja je minimalna kamata na pozajmice fizičkim osobama ako se radi i vlasniku tvrtke?

Tvrtka, osim radniku može dati pozajmicu vlasniku poduzeća. Ovdje u osnovi nije moguća isplata pozajmice vlasniku bez kamatne stope s time da kamatna stopa ne smije biti niža od tri posto godišnje. Riječ je o minimalnoj kamati na pozajmice fizičkim osobama kojem pravna osoba podliježe prilikom isplate pozajmice vlasniku poduzeća koji je fizička osoba. Ako je niža, to se smatra dobiti odnosno primitkom koji vlasnik inače ne bi ostvario pa na to treba platiti porez. Stoga treba pripaziti i imati na umu kamatu na pozajmice fizičkim osobama prilikom isplate novca vlasniku poduzeća.

Postoji li zakonska regulativa na kamate na pozajmice fizičkim osobama ako se radi o obitelji?

Osim banka i kreditnih kuća koje imaju pravilnikom regulirane kamatu na pozajmice fizičkim osobama, pozajmice može dati bilo koja druga fizička osoba. To može biti prijatelj, poznanik ili član obitelji. Neka vas ne zavaraju prijateljski odnosi, jer novac uništava i najčvršće veze. Ovu vrstu pozajmice najbolje je regulirati na isti način kao da se radi o poslovanju s pravnom osobom. Pismenim se putem mogu regulirati način otplate, bilo da se radi u jednokratnoj otplati ili otplati na rate, kamatna stopa i krajnji datum vraćanja duga.

Novac se u toj situaciji može posuditi bez kamata ili s određenom kamatnom stopom, ovisno o dogovoru. Kamata na pozajmice fizičkim osobama s obzirom da ju posuđuje također fizička osoba nije zakonski obavezujuća. To znači da ne postoji minimum koji treba zadovoljiti, ali ga je najbolje regulirati ugovorom. Kasnije će biti lakše riješiti spor ukoliko se pozajmica ne bude vraćala, a to je  s obzirom na vrijeme i ekonomske prilike lako moguće.

         
Ocjena: 4.8 / 5 (565 ocjena)

Home » Kamata na pozajmice fizičkim osobama